Workshops

Deze workshop was op 10 november 2015

Meldt je aan bij mijn nieuwsbrief. Dan ontvang je een bericht als deze workshop opnieuw op de agenda staat.

Workshop: Hokjes-Etikettering

In deze workshop gaan we samen kijken hoe dat nu eigenlijk werkt, dat ‘in hokjes plaatsen’ en ‘etiketten plakken’.

U

Herkenning

Kun je dit onderwerp plaatsen?
Herken je het?

U

Ervaring

Heb je er ervaring mee dat anderen jou in een hokje plaatsen?
Plaats jij anderen wel eens in een hokje?

U

Mening

Wat vind je ervan als anderen jou een etiket opplakken?
En wat als jij dat zelf doet?

U

Beeld

Heb je een beeld van jezelf?
Is het handig een beeld te hebben van de ander?

U

Handelen

Wil je er anders mee om kunnen gaan?
Hoe kun je daarin iets betekenen voor anderen?

Hoe hokjes mij hebben geholpen

ineenhokje

Om in een hokje geplaatst te worden, daar had ik veel moeite mee. Het hokje waar je je in wordt geplaatst geeft een bepaald gevoel, vanwege de uitleg die je er aangeeft. Dit kan steeds veranderen, welke ervaring heb je met een bepaald hokje? Het heeft te maken met jouw stemming op dat moment. Er speelt zoveel mee als het om hokjes gaat. Het staat in ieder geval niet vast hoe een hokje eruit ziet. Ooit zei iemand tegen mij: “als iedereen Oldenzaal gaat wonen, dan wil jij ergens anders wonen”. Ik begreep precies wat ze bedoelde. Ik wilde nooit ergens bij horen. Als iemand het van een negatieve kant bekeek, liet ik de andere kant ervan zien. Ik kreeg regelmatig de opmerking, dat ik op Johan Cruijff met zijn bekende uitspraak leek: “elk nadeel hep z’n voordeel”. Wanneer iemand de opmerking maakte: “die kleuren passen precies bij jou”, kon ik het niet laten om te zeggen: “maar ik hou van alle kleuren”. Kan ik dan niet kiezen? Ja dat kan ik wel, voor dat moment. Ik ben mij er ook van bewust dat ik graag uniek wilde zijn, mij onderscheiden van de ander. Ik was achteraf bang dat ik in de grote menigte zou verdwijnen. Nu ik meer eigenwaarde heb en voel dat iedereen uniek is, maak ik mij me niet meer zo druk als ze mij in een hokje plaatsen. Ik weet dat het alles over de ander zegt. Wanneer ik iemand in een hokje plaats, dan zegt dat alles over mij.

 

Hoe hokjes juist kunnen helpen!

houtenhart

Het onderwerp hokjes, triggert mij nu ik bezig ben (geweest) om de doelgroep te omschrijven voor mijn nieuwe aanbod. Ik kan, nu ik mij richt op één doelgroep, niet anders dan ze in een kader plaatsen. Ik wil op allerlei manieren uitleggen, dat het alleen maar om een kader gaat en niet dat ik ze in een hokje wil plaatsen. Ik merk dat ik de ander niet kan en wil ontnemen wat het bij hen oproept. Ik wil dan het liefst uitleggen dat het aanbod gaat over het ontdekken wat er buiten de hokjes plaatvindt door het contact dat je van binnenuit met jezelf gaat maken. Dit is niet alleen een kwestie van uitleggen, maar van ervaren. Mijn conclusie is, dat een hokje alleen maar een kader is. De uitleg geef je er zelf aan. Ik begrijp nu waarom ik niet voor één doelgroep ging, niet voor één hokje, maar voor alles, want dan hoefde ik ze niet in een hokje te plaatsen. Hetzelfde deed ik met de reguliere zorg en met de holistische benaderingen, het is voor mij niet gescheiden. Het hart laat zich niet in een hokje plaatsen. Voordelen van hokjes is, dat het duidelijk is voor mensen. Het geeft een richting aan voor dat moment. Het kan per moment en per situatie veranderen. Wanneer we daarin alle vrijheid kunnen ervaren en we ons zelf niet vast zetten in een hokje zal je de ander ook niet in een hokje plaatsen van zowel negatief als positief. Je bent dan oordeelloos. Het hokje is dan een soort route zoals een landkaart, het geeft richting, wanneer je dat nodig hebt. Wanneer je iets als een probleem ervaart waar je graag hulp bij wilt hebben, dan is het wel handig dat er kaders zijn. Dat je weet waar je het wilt zoeken. Voor mij is het prettig dat ik het voor mij zie als de kaders die open zijn en niet als een hokje dat dicht is.

Jullie ervaringen

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met hokjes! Wanneer jij jouw ervaringen met hokjes wilt delen en mij wilt laten weten en eventueel anderen, door op schrift, beeldend, of door het opnemen van een filmpje, of op een andere creatieve wijze, krijg jij mijn volgende workshop op 10 november: ‘Hokjes en Etikettering’ gratis aangeboden