Workshops

Ik geef regelmatig workshops over verschillende onderwerpen van mijn vakgebied. De workshops geef ik in kleine groepen en zijn laagdrempelig zowel qua inhoud als door de bescheiden bijdrage die wordt gevraagd: slechts 10 euro.

Wil je op de hoogte worden gehouden van mijn workshops? Kijk dan regelmatig op deze pagina, volg mij op FaceBook of beter nog: abonneer je op mijn nieuwsbrief zodat je tijdig wordt geïnformeerd over de eerstvolgende workshop.

Behalve de workshops bied ik ook on-line trainingen en individuele programma’s aan.

Deze workshop was op 23 februari 2016

Workshop: voeding en emoties

In deze workshop: omgaan met emoties en voeding.

U

Wanneer ...

Bij welke emotie(s) ga je eten?

U

Wanneer niet ...

Bij welke emotie(s) eet je juist niet?

U

Houding

Wil je daar graag anders mee omgaan?

Hoe ging je als kind met eten om?

Werd je verwend met eten?

U

en samen ...

Hoe ga je met anderen om t.a.v. eten?

Voeding en emoties

Mijn ervaring is dat voeding en emoties veel met elkaar te maken hebben. Ik was mij daar vroeger niet zo van bewust, maar nu wel. Het lukt mij steeds beter om bewust te eten en het liefst zo biologisch mogelijk. Ik kan ook heel bewust, maar meestal onbewust, een hele zak nootjes op een avond op eten. Als het bewust gebeurd dan kan ik ook stoppen, dan hoeft het geen hele zak te zijn. Ik ben mij wel bewust wanneer ik dat doe en wanneer niet. Hier wil ik graag samen met jullie bij stil staan in de volgende workshop, of jullie dit ook herkennen of misschien hele andere voedingspatronen hebben.

Hoe ontspannener ik ben, hoe minder ik over mijn grenzen ga. Wat gek, dat het dan voor mij niet nodig is om blindelings een zak nootjes op te eten. Ik hoef dan niets op te vullen, wat ik voel mag er zijn. In het verleden kon ik over die grenzen gaan bij minder prettige gevoelens. Er kunnen zich nu ook pijnlijke gevoelens aandienen en dan heb ik het niet meer nodig, dan laat ik die er gewoon zijn. In sommige situaties kom ik er achter als er een onprettige situatie voorgedaan heeft en ik heb daar niet voldoende de ruimte voorgenomen, dat ik dan die gevoelens aan het weg-eten ben! Door er mee te stoppen en te voelen wat er gevoeld wil worden, lost het zich op!

Als ik met van alles bezig ben en niet voldoende rust neem, dan moet ik ergens een gat opvullen of zo … Dit gebeurt meestal niet overdag , maar over het algemeen in de avond.

Ik weet dat het niet goed voelt dat ik, voor ik ga slapen, nog zo actief bezig ben. Ik heb dan de neiging eerder over mijn grens te gaan. Ik neem dan niet voldoende de ruimte voor ontspanning!

Ik hoor in mijn praktijk van mensen, als ze zich niet lekker voelen, dat ze dan gaan eten. Het tegenovergestelde komt ook voor dat men juist niet eet.

Er komt van alles voorbij als het om emoties gaat en omgaan met eten. Ik denk dat we het allemaal kennen en om ons heen zien en hoe vroeg dat al in de omgang met een kind begint. Dat je een snoepje krijgt als je stil bent. Of dat je jezelf met iets lekkers verwent als iets is gelukt. Het lijkt alsof eten gekoppeld is aan gevoelens of emoties. Als het gezellig is gaan we eten of als we het gezellig willen maken koppelen we daar eten en drinken aan vast.

Jullie ervaringen

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Wanneer jij jouw ervaringen wilt delen en mij wilt laten weten en eventueel anderen, door op schrift, beeldend, of door het opnemen van een filmpje, of op een andere creatieve wijze, krijg jij mijn volgende workshop gratis aangeboden.