Workshops

Ik geef regelmatig workshops over verschillende onderwerpen van mijn vakgebied. De workshops geef ik in kleine groepen en zijn laagdrempelig zowel qua inhoud als door de bescheiden bijdrage die wordt gevraagd: slechts 10 euro.

Wil je op de hoogte worden gehouden van mijn workshops? Kijk dan regelmatig op deze pagina, volg mij op FaceBook of beter nog: abonneer je op mijn nieuwsbrief zodat je tijdig wordt geïnformeerd over de eerstvolgende workshop.

Behalve de workshops bied ik ook on-line trainingen en individuele programma’s aan.

Deze workshop was op 26 april 2016

Workshop: anders zijn

In deze workshop gaan dieper in op mag de ander echt anders zijn en/of mogen wij anders zijn?.

U

Ken je ...

Ken je het om anders te zijn?

U

Ervaring

Welke ervaringen heb je met anders zijn?

U

De ander ...

Mag de ander echt anders zijn?

U

Omgaan met ...

Hoe ga je er mee om dat de ander anders is?

U

Jouw wens

Wat is je wens om hoe om te gaan met anders zijn?

 

Anders zijn …

Hoe ga je om met verschillen, mag je anders zijn en mag de ander ook echt anders zijn?

Het wordt gemakkelijk gezegd dat een ieder uniek is en anders mag zijn! Is dat in werkelijkheid wel zo?

Mijn ervaringen in de praktijk van mensen en mijn eigen ervaringen, is dat meestal niet zo! Ik betrap mij er nog regelmatig op, dat ik daar moeite mee heb.

Wanneer het een gelijkgestemde is, of een totaal andere mening vind ik dat niet meer zo moeilijk, in het verleden wel. Ik vind het onprettig  wanneer iemand dezelfde mening deelt,  maar in het doen en laten wat anders laat zien. Hier heb ik nog regelmatig moeite mee. Ik probeer er om geen oordeel over te hebben. Ik word mij er sneller van bewust. Het lukt mij steeds beter om mijn gevoel erover te laten zijn, dan lost het zich snel op en kan ik het weer bij de ander laten.

Ik vind de volgende werkvorm hier heel passend bij, die in de training voor hulpverleners van Kleuren- Wijs, ben tegen gekomen. We zijn allemaal een puzzelstuk en dat we verschillen in kleur- vormen maar dat we wel gelijkwaardig zijn. Als ik deze werkvorm in de praktijk breng, dan komt het regelmatig voor dat de ander zich minder of  boven de ander plaatst. Vanuit het denken weten ze dat ze gelijkwaardig zijn, maar ze voelen het niet zo. In relaties als het er op aan komt hebben we ook vaak  moeite met de verschillen. We zeggen dat we verschillend mogen zijn, maar in ons handelen en voelen is dat vaak niet het geval.

Jullie ervaringen

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Wanneer jij jouw ervaringen wilt delen en mij wilt laten weten en eventueel anderen, door op schrift, beeldend, of door het opnemen van een filmpje, of op een andere creatieve wijze, krijg jij mijn volgende workshop gratis aangeboden.